Vaccinationer

Vaccinationer

För att skydda ditt djur från sjukdomar som kan ge allvarliga symptom och i vissa fall vara livshotande är det viktigt att följa rekommenderade vaccinationsprogram. Vaccinationer bidrar inte bara till att hålla ditt eget djur friskt, utan hjälper också till att minska spridningen av dessa sjukdomar till andra djur.

Viktiga saker att tänka på

Det är viktigt att din hund eller katt är frisk vid vaccinationstillfället för att säkerställa att vaccinet ger ett optimalt skydd. Precis som vid andra medicinska behandlingar finns det en viss risk för biverkningar, och det är bra att vara uppmärksam efter vaccinationen. Vanliga, milda reaktioner inkluderar irritation vid injektionsstället, lätt feber, trötthet eller tillfälliga mag-tarmproblem. Dessa biverkningar brukar försvinna av sig själva inom 1–2 dagar. Om ditt djur visar tecken på en allergisk reaktion, som svullnad, är det viktigt att omgående kontakta en veterinär.

Rekommendationer kring vaccination

Det finns olika vaccin som kan skydda hundar och katter mot specifika sjukdomar. För att få information om vilka vaccinationer som är aktuella för ditt djur kan du läsa vidare nedan. Om du planerar att resa med ditt djur bör du också kontrollera om det behövs ytterligare vaccinationer. Mer information om detta hittar du under avsnittet tips och råd – resa.

    Hund

  • I Sverige ges hundar vanligen vaccin mot sjukdomar som parvovirus, valpsjuka och hepatit (smittsam leverinflammation). För hundar som ofta befinner sig i grupper med andra hundar, som på hunddagis eller pensionat, rekommenderas dessutom vaccination mot kennelhosta. Det är vanligt att dessa miljöer ställer krav på att hundarna är vaccinerade mot kennelhosta.
  • Grundvaccinationen innefattar normalt tre doser. Den första dosen ges till valpen vid 7–8 veckors ålder, men den kan ges så tidigt som vid 6 veckor. Den andra dosen följer efter 3–4 veckor, och den sista ges vid cirka 1 års ålder.
  • För att behålla skyddet efter grundvaccinationen bör hunden vaccineras om vart tredje år. Undantaget är vaccinet mot kennelhosta, som måste ges årligen för att upprätthålla skyddet.
  • Till skillnad från sjukdomar som parvovirus, valpsjuka och hepatit, som har en enda smittämne som orsak, är kennelhosta resultatet av flera olika smittämnen. Därför är det svårt att ge ett heltäckande skydd. Däremot kan en vaccinerad hund få mildare symptom om den skulle smittas.

    Katt

  • I Sverige vaccineras katter framförallt mot kattpest och kattsnuva. Dessa sjukdomar är mycket smittsamma och kan spridas både genom direkt kontakt mellan katter och via indirekt kontakt, som människor eller föremål. På grund av detta rekommenderas vaccination för såväl innekatter som utekatter.
  • Grundvaccinationen innebär vanligtvis två doser. Den första ges till kattungen vid 8–9 veckors ålder, tidigast vid 8 veckor, och den andra dosen följer efter 3–4 veckor. För att behålla skyddet krävs sedan regelbunden vaccination: mot kattsnuva varje år och mot kattpest vart tredje år.
  • Behöver din katt vaccineras, eller har tidigare vaccinationer blivit fördröjda? Kontakta oss för att boka tid eller få rådgivning kring vad som passar bäst för ditt djur.
Top