Det finns många skäl till varför ett djur kan behöva besöka en veterinär. Det kan handla om allt från förebyggande åtgärder, som vaccinationer, till att ge avancerad vård åt ett allvarligt sjukt djur.
Både djur och djurägare kan uppleva stress och obehag i samband med veterinärbesök. Detta kan ibland göra att djurägaren tvekar att boka tid, trots att det kan vara nödvändigt för djurets hälsa. Eftersom veterinärbesök är en viktig del av djurets liv är det bra att försöka skapa en så positiv och trygg upplevelse som möjligt.
Om din hund eller katt upplever rädsla eller blir mycket stressad vid besök hos veterinären, rekommenderar vi att du kontaktar oss innan bokad tid. På Animed Djurklinik strävar vi efter att både du och ditt djur ska känna er trygga. Tillsammans kan vi planera för att göra besöket så smidigt och stressfritt som möjligt.
Djurets allmäntillstånd speglar dess generella hälsa och hur det reagerar och samspelar med sin omgivning. När allmäntillståndet är påverkat kan det visa sig genom att djuret verkar trött, undviker social kontakt, blir mindre aktivt eller äter och dricker mindre än vanligt.
Andra indikationer på försämrat allmäntillstånd kan vara förändrat beteende, ovårdad päls (särskilt hos katter) eller att djuret motvilligt låter sig hanteras. Förändringarna kan inträffa plötsligt, utvecklas över tid eller komma och gå i omgångar.
Smärta är en vanlig orsak till nedsatt allmäntillstånd. Djuret kan börja gnaga, bita eller slicka intensivt på vissa kroppsdelar, och det kan även visa tecken som kutrygg eller stå i en så kallad böneställning.
Ett nedsatt allmäntillstånd är ett ospecifikt symptom som kan orsakas av flera faktorer och därför behöver undersökas vidare. Om du märker av detta hos ditt djur kan det vara bra att börja med att kontrollera dess temperatur för att se om det har feber. Hur brådskande situationen är beror på den bakomliggande orsaken.
Om ditt djur visar tecken på nedsatt allmäntillstånd, kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning. Om läget inte verkar akut kan du även boka tid online. Vid behov av intensivvård hjälper vi dig att hitta rätt instans.
Hälta kan variera från en lätt förändring i rörelsemönstret till att djuret helt undviker att använda ett eller flera ben. Exempel på avvikande rörelser kan vara ojämn belastning av benen eller att djuret rör sig med små hopp. Hältan kan komma plötsligt, utvecklas gradvis eller dyka upp vid specifika tillfällen och återkomma i perioder.
Det är viktigt att alltid utreda hälta, oavsett hur den yttrar sig. Att förstå orsaken är avgörande för att undvika att problemen förvärras och för att säkerställa att djuret får rätt behandling, inklusive smärtlindring. Behandling kan ofta också minska risken för långsiktiga komplikationer, som slitage på leder eller utveckling av artros.
Hälta kan ha många orsaker. Det kan handla om frakturer, skador på korsband, artros eller tillväxtrubbningar som osteokondros. Fästingsjukdomar, ryggproblem eller patellaluxation är också vanliga orsaker. Patellaluxation, som innebär att knäskålen glider ur sitt läge, är vanligare hos mindre hundraser.
För ortopediska besvär spelar rehabilitering ofta en central roll i behandlingen. Vi har egen fysioterapeut som hjälper oss att skapa skräddarsydda rehabiliteringsplaner för varje djur.
Om ditt djur visar tecken på hälta är du välkommen att kontakta oss för rådgivning och tidsbokning via telefon.
Hosta och andningssvårigheter är ovanliga symptom som bör tas på allvar och utredas. Tecken på andningsproblem kan vara ljud vid andning, ansträngd bukandning, blåaktiga slemhinnor eller att katten andas med öppen mun. I allvarliga fall kan andningssvårigheter orsaka kollaps.
Orsakerna bakom hosta eller andningsproblem kan variera. Hos katter kan det bero på astma, medan andra möjliga orsaker inkluderar hjärtsjukdomar, parasitangrepp eller infektioner som kennelhosta hos hundar och lunginflammation. Ytterligare faktorer kan vara främmande föremål, trakealkollaps eller anatomiska särdrag, särskilt hos trubbnosiga raser.
Hur brådskande situationen är beror på vad som ligger bakom symptomen. Vid tecken på andningssvårigheter är det alltid bäst att kontakta en veterinär för rådgivning.
Du kan nå oss via telefon för att boka tid eller få råd om ditt djur visar symptom. Om det inte rör sig om ett akut tillstånd kan tid även bokas online. För djur som kräver intensivvård hjälper vi dig att hitta rätt specialistklinik.
Klåda är en av de vanligaste anledningarna till att hundar och katter behöver besöka veterinären. Typiska tecken på klåda inkluderar att djuret kliar sig, biter eller slickar på huden, eller gnider sig mot möbler och andra föremål. Detta kan leda till håravfall, hudirritationer och infektioner. I vissa fall kan de drabbade områdena börja lukta illa. Klåda kan komma plötsligt, bli värre över tid eller återkomma med jämna mellanrum.
En av de vanligaste orsakerna till klåda är allergier, antingen mot något i fodret eller i omgivningen. Andra möjliga orsaker är parasiter som loppor, kvalster och löss, eller infektioner orsakade av svamp eller bakterier. Klåda kan också bero på hormonella sjukdomar eller tumörer. Att identifiera den exakta orsaken till klådan kan ibland vara en utmaning och ta tid.
Om ditt djur har kraftig klåda som stör dess vila och beteende bör du omedelbart kontakta en veterinär. Även mildare former av klåda bör tas på allvar, eftersom de kan påverka djurets livskvalitet och vara ett tecken på underliggande problem. Att identifiera och behandla orsaken är avgörande.
Vi finns tillgängliga för rådgivning och tidsbokning via telefon om ditt djur visar tecken på klåda. Om det inte är ett akut fall kan du också boka tid online.
Om ett djur försöker kissa eller bajsa utan att lyckas, eller om endast en liten mängd kommer ut, är detta ett avvikande beteende som bör tas på allvar. Andra varningstecken inkluderar oro, vokalisering, svullen buk eller att djuret anstränger sig onormalt mycket vid urinering eller avföring. Blod i urinen eller avföringen kan också vara ett tecken på problem.
Urinstopp kan orsakas av exempelvis urinsten eller en plugg av celler och kristaller som blockerar urinvägarna. Svullnad eller kramp i urinvägarna, ofta på grund av infektion eller stress, kan också orsaka svårigheter att urinera.
Problem med avföringen kan ha många orsaker. Det kan bero på att djuret har ätit för mycket eller något olämpligt, problem med analsäckarna eller en förstorad prostata. Stress, ryggproblem eller biverkningar från läkemedel är också vanliga orsaker.
Om djuret verkar påverkat i sitt allmäntillstånd, visar tecken på smärta, har en uppspänd buk eller om det finns blod i urin eller avföring, bör du kontakta en veterinär. Misstänker du att djuret har svalt ett föremål är det också viktigt att söka vård. Urinstopp är ett allvarligt och livshotande tillstånd som kräver omedelbar behandling.
Vid mild förstoppning kan egenvård hjälpa. Att öka djurets motion, vätskeintag och ge skonsam kost eller tarmreglerande preparat kan lindra symptomen. Om problemen kvarstår längre än två dagar eller förvärras bör du rådfråga en veterinär.
Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning om ditt djur uppvisar några av dessa symptom. För mindre akuta fall kan du boka tid online. Om intensivvård krävs, hjälper vi dig att hitta rätt vårdinrättning.
Kräkningar och diarré, som kan variera från lös till vattentunn avföring, är vanliga tecken på att något inte står rätt till och kan ibland kräva veterinärvård. Dessa symptom kan uppstå plötsligt eller vara återkommande under längre perioder, ofta med pauser emellan.
Det finns flera möjliga orsaker till att ett djur drabbas av kräkningar eller diarré. Vanliga faktorer inkluderar att djuret har ätit något olämpligt, infektionssjukdomar, stressrelaterade magproblem eller allergier. Andra orsaker kan vara bukspottskörtelinflammation (pankreatit) eller biverkningar från medicinering.
Det är viktigt att hålla ett öga på djurets allmäntillstånd när det har dessa symptom. Om djuret verkar medtaget, nyligen har påbörjat en medicinering, förlorar mycket vätska eller har blod i kräkningar eller avföring, bör du omgående kontakta en veterinär. Detta gäller även om du misstänker att djuret har svalt något olämpligt, blivit förgiftat eller om problemen är återkommande.
Yngre, äldre eller små djur samt katter är extra känsliga för vätske- och näringsförluster. För dessa grupper kan det vara nödvändigt att söka hjälp tidigare för att undvika allvarliga konsekvenser.
Vid lindriga besvär och om djuret i övrigt mår bra kan egenvård vara ett alternativ. Du kan prova att ge djuret en kort fasta följt av skonsam kost och tarmstödjande preparat som probiotika. För mer information, se våra råd om foder och omvårdnad.
Om symptomen inte försvinner inom 1–3 dagar eller om de förvärras, bör du kontakta en veterinär. Vi finns tillgängliga via telefon för rådgivning och tidsbokning. För mindre akuta fall kan du boka tid online. Om djuret behöver intensivvård hjälper vi dig att hitta rätt vårdinrättning.
Om ditt djur äter eller dricker mer eller mindre än normalt kan detta vara ett tecken på förändrad aptit eller törst. Förändringen kan komma plötsligt, utvecklas gradvis över tid eller återkomma i perioder. Eftersom sådana förändringar ofta kan tyda på underliggande problem är det viktigt att vara uppmärksam och låta det utredas vid behov.
Det finns flera orsaker som kan ligga bakom förändrad aptit eller törst. Vanliga exempel inkluderar tandsjukdomar och hormonella rubbningar som Diabetes Mellitus, Cushings syndrom och hypertyreos (hos katter). Andra faktorer kan vara närvaro av en främmande kropp, njurproblem, stress eller mag- och tarmsjukdomar.
Hur akut situationen är beror på den underliggande orsaken. Om ditt djur uppvisar förändringar i aptit eller törst är det en god idé att kontakta en veterinär för rådgivning. Yngre, äldre eller mindre djur samt katter är särskilt känsliga för svält och vätskebrist, vilket gör att dessa djur kan behöva veterinärhjälp tidigare än andra.
För rådgivning och tidsbokning är du välkommen att kontakta oss via telefon. Om situationen inte verkar akut kan du också boka tid online. Vid behov av intensivvård kan vi hjälpa dig att hitta rätt vårdinstans.